Könchock Foundation Educatie Project 10 jaar!

18-04-2018

In het Gesar Community Centre heeft zich afgelopen maand maart een heel bijzondere activiteit afgespeeld. Het Surmang klooster vierde het 10-jarig bestaan van het Kinder Educatie Project.

 

 

GesarFund 2018 - Education Ceremony in the Gesar Community Centre

Het Kinder Educatie Project van de Konchok Foundation bestaat dit jaar 10 jaar. Dit project biedt nomaden kinderen de mogelijkheid onderwijs te volgen en focust op basaal lezen, schrijven en rekenen.

 

 

Tijdens het programma krijgen de kinderen twee maaltijden per dag op het klooster, hetgeen erg belangrijk is in deze zeer arme regio en ook een stimulans is voor de ouders hun kinderen het opleidingstraject te laten volgen.

 

In de Surmang vallei is nauwelijks gelegenheid opleidingen te volgen; er zijn bijvoorbeeld geen overheidsscholen, en openbaar vervoer naar de dichtbijzijnde grotere plaats zoals Yushu is er niet. Voor met name de jongste kinderen is dit onoverkomelijk.

 

Het Kinder Educatie Project is alleen actief als de kinderen thuis gemist kunnen worden. Zo vallen bijvoorbeeld de lente weken waarin kruiden in de bergen worden verzameld af. De kinderen zijn dan hard nodig om mee te helpen, want de verzamelde kruiden is voor elke nomadenfamilie een belangrijke bron van inkomsten. Maar als de school actief is, is het wel 7 dagen per week.

 

10 jaar Kinder Educatie. En het Gesar Fund steunt dit project sinds 2010. De viering kon bijna niet plaatsvinden omdat er geen ruimte in het klooster was om ruim 200 mensen onder te brengen en de temperatuur nog veel te laag was om de viering buiten te laten plaatsvinden. Onze lokale vrijwilligers hebben toen het idee geopperd een grote schaalbare tent aan te schaffen en beschikbaar te stellen, onder voorwaarde dat de Konchok Foundation de viering in de binnenplaats van het Gesar Community Centre zou laten plaatsvinden.

 

 

Education Project on Flickr!

Aldus geschiedde. De viering werd gezegend door lama's, muziek en veel rituelen en de belangstelling was overweldigend. Behalve dat het Gesar Fund het belangrijk vindt het Educatie Project van de Konchok Foundation te blijven ondersteunen, is het ook goed geweest om de banden extra aan te halen, maar ook om de naam Gesar Fund extra bekendheiid te geven.

 

 

 

 

De tent zal vanzelfsprekend ook in de toekomst worden gebruikt voor vergelijkbare grootschalige activiteiten en vieringen.

 

 

 

Klik op bovenstaande foto om door te linken naar onze video's en foto's!